Tilbake til forsiden Det norske Twilight-forumet
Forumet for den norske Twilight-fansen
 
 HjelpHjelp   SøkSøk   MedlemslisteMedlemsliste   GrupperGrupper   RegistrerRegistrer 
 ProfilProfil   Private meldingerPrivate meldinger   Logg innLogg inn 
Litt tips for alle som drømmer om å skrive bok

 
Ny tråd   Svar på tråden    Tilbake til forsiden -> Andre historier
Les forrige tråd :: Les neste tråd  
Forfatter Beskjed
Jannekake
Mett vampyr


Registrert: 07.06.2009
Innlegg: 249
Bosted: Os/Bergen

InnleggSkrevet: ma. 07 sep. 2009, 16:00    Emne: Litt tips for alle som drømmer om å skrive bok Svar med sitat

Tenkte jeg kunne samle sammen litt tips for dere som enten ennå ikke har begynt på en idé dere har, eller som står litt fast. Noen har jeg funnet på selv, mens andre ting har jeg lest meg frem til på diverse nettsider, blant annet forfattere og forlags hjemmeider.


1: Har du lyst til å gi ut en bok, men har ikke begynt å skrive enda?
Ikke tenk på detaljene nå! Først og fremst bør du skrive ferdig et skikkelig utkast, helst hele fortellingen før du i det hele tatt tenker på utgivelsen. Du kan og bør selvfølgelig be om tips og hjelp av andre underveis, men akkurat detaljene rundt publiseringen trenger du ikke tenke på før du faktisk har skrevet boken du har ønske om å utgi.

2: Få ned alle tankene og ideene dine så fort de dukker opp. Noen drømmer ting som de senere ønsker å få ut i bokform, mens andre bare får ideer ut av løse luften, eller blir inspirert av andre fortellinger. Noter gjerne ned stikkord i en kladdebok, eller på Word/Wordpad på PC-en, eller et hvilket som helst sted som passer deg. Ikke tenk at det er dumt eller at det ikke kommer til å bli noe av, kreativ skriving er uansett bra for deg som person og som skribent, så du har ingenting å tape på det.

3: Ikke skriv fra begynnelse til slutt.
Dette er noe jeg hadde litt problemer med i fortellingen jeg jobber med nå. Jeg har ikke skrevet mer enn 5-6 på maskin, men jeg stod likevel fast etter å ha skrevet de første avsnittene. Så leste jeg på Stephenie Meyers hjemmesider for andre gang, der hun forteller om hvordan hun kom på ideene til bøkene sine, og hvordan hele skriveprosessen gikk for seg. Tipset er kanskje enkelt, men utrolig motiverende; skriv det du har lyst til å skrive. Får du plutselig en god idé til avslutningen av boka, eller kanskje en romantisk scene som skal ligge midt i handlingen et sted? Skriv det ned! Så lenge du bruker grei merking av teksten din, med for eksempel kapitteloverskrifter, så går det helt fint. Du vil fort merke at det er utrolig mye lettere å skrive litt her og litt der, og det er mye gøyere å ha skrevet flere sider på fortellingen din, uansett hvor rotete og usammenhengende det kanskje virker akkurat nå. Du vet jo at det bare mangler litt ting her og der, men det fyller du selvfølgelig inn etterhvert som du får inspirasjon.

4: Ikke la deg distrahere. Dette er kanskje mitt aller største problem. Før jeg skal skrive på historien min må jeg sitte meg godt ned, finne frem fin musikk, sjekke alt fra Facebook til nettaviser og blogger tusen ganger, Google navnene jeg vil ha med i historien, sjekke tips jeg har funnet på andre sider, lese andre fortellinger, sjekke forumet her.. Du skjønner, jeg utsetter og utsetter og utsetter. Prøv å være flinkere enn meg, bare skriv! Så lenge du har inspirasjon og ideer i hodet går det fint. Husk at selv om du selv vet hvordan hele fortellingen skal ende, så har det ikke skjedd så lenge det ikke er skrevet ned. Så gjør det med en eneste gang, mens du fortsatt husker hvordan du vil ha det. Slå gjerne av internett hvis det er det som må til for å konsentrere deg.

5: Hør på fin og passende musikk. Dette passer sikkert ikke for alle. Noen trenger stillhet for å jobbe, men for meg har jeg erfart at passende musikk kan være både inspirerende og beroligende. Selv hører jeg vanligvis på tyngre rock, men når jeg skriver har jeg funnet noen band som kan hjelpe meg med skrivingen. Hvis du bruker Spotify kan du jo høre litt på spillelisten min, som blant annet inneholder sanger av The Fray, Coldplay, The Killers, 3 Doors Down, Mew, Muse, Queen og mye mer: http://open.spotify.com/user/jannekake/playlist/4ApHHtmjUF03RnwuqKH7ho

6: Prøv å holde orden på fortellingen din. Hvilken sjanger er det? Er det en blanding av fleree sjangre? Uansett bør du vite hva du bør ha med i din type fortelling, dette kan lett Googles. Hvilke personer skal være med? Hvilke personlighetstrekk skal disse ha? Prøv å se for deg hovedperson(er) så detaljert som du klarer, hele historien blir bedre hvis du vet hva h*n ville gjort i alle mulige situasjoner. Hvordan ser alle ut? Hvor foregår handlingen? Hva skal være hovedplottet, og hvilke mindre handlinger skal lede frem mot høydepunktet? Skal det være åpent for en oppfølger, eller skal dette være en avsluttende roman? Hvem skriver du for, barn, ungdom eller voksne? Prøv å tenke på alt dette, og skriv gjerne ned så mye du gidder.


Har du flere tips, eller er du enig eller uenig i noe jeg sier? Håper noen hvertfall kan dra nytte av tipsene mine, kanskje jeg til og med kommer til å høre litt på meg selv etter dette :p Er åpent for diskusjon.

Uansett, lykke til med skrivingen! Du har ingenting å tape på det.

Edit: Her er noen gode linker dere kan besøke for flere tips. Skriv gjerne en kommentar om du har noen flere jeg burde legge til, så fikser jeg det Smile

Hvordan et forlag som Gyldendal vil ha manus innsendt:
http://www.gyldendal.no/new/default.asp?ID_Publisher=0&ID_Channel=1150
Hvordan Stephenie Meyer kom på, skrev og fikk utgitt Twilight: http://www.stepheniemeyer.com/twilight.html
Intervju med en novelleforfatter - masse spørsmål og svar om skriving:
http://www.dagbladet.no/kultur/2007/11/28/519572.html[/b]


Sist endret av Jannekake ma. 07 sep. 2009, 17:31, totalt endret 1 gang
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding Besøk hjemmesiden til brukeren MSN Messenger-adresse
Carlisle
Medlem av Volturi


Registrert: 30.10.2008
Innlegg: 12876
Bosted: Bergen

InnleggSkrevet: ma. 07 sep. 2009, 17:01    Emne: Svar med sitat

Et veldig bra innlegg, setter det som priotert.

Vil bare legge til at det ikke er enkelt å bli forfatter, man må ha veldig selvdisiplin. En kjent forfatter satt seg ned klokken 5 hver morgen for å begynne å skrive, for å skrive mye i strekk er noe du må belage deg på hvis du vil bli forfatter. Et ortak sier at en god forfatter er en som skriver historien sin om igjen. Det vil si at du skriver historien din flere ganger. En forfatter skrev sin bok på 1200 sider syv ganger!
Hastverk er lastverk så bruk lang tid på historien.
Et godt tips er å finne en som ikke er familie eller venn til å lese igjennom teksten og komme med ideer til forbedring og tips videre.
Jeg har selv en slik venn. Stacie, en norsklærer i USA leser gjennom mine tekster og er veldig flink med å si hva hun liker og ikke liker. Husk at man ikke bare kan få ros Wink.

Et kjempe bra innlegg! Smile
_________________
Tannlegeskrekken.no:Siden for oss som ikke er så glad i å gå til tannlegen.
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding Send e-post Besøk hjemmesiden til brukeren MSN Messenger-adresse
Jannekake
Mett vampyr


Registrert: 07.06.2009
Innlegg: 249
Bosted: Os/Bergen

InnleggSkrevet: ma. 07 sep. 2009, 17:22    Emne: Svar med sitat

Carlisle: Kjempegode tips fra deg også Smile Er selvfølgelig mye annet jeg kunne tatt med, men begrenset hvor mye folk orker å lese..

De færreste for nok utgitt det de skriver, og man må forberede seg på avslag etter avslag.. Likevel mener jeg at alle som vil skrive bør skrive så mye som mulig, og ikke tenke så mye på alt som eventuelt skal skje i etterkant. Det viktigste er jo faktisk det at man skriver, og så kan man heller tenke at det kanskje kan bli til noe andre kan ha glede av også.
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding Besøk hjemmesiden til brukeren MSN Messenger-adresse
100%twilighter
Jaktende vampyr


Registrert: 13.07.2009
Innlegg: 174

InnleggSkrevet: on. 09 sep. 2009, 16:33    Emne: =) Svar med sitat

Tusen millioner takk! Det hjalp veldig Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy
_________________


"Life sucks, and then you die"
yeah, if i should be that lucky.
Jacob Black
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding MSN Messenger-adresse
ThereseGøysom
Vill vampyr


Registrert: 24.08.2009
Innlegg: 131
Bosted: Oslo

InnleggSkrevet: on. 09 sep. 2009, 21:11    Emne: Svar med sitat

Wow, så bra tips. jeg har litt lyst til å bli forfatter... problemet er at jeg har så mange andre drømmer også, og jeg blir ganske utolmodig, så jeg har vanskelig for å fullføre ting... Confused
_________________


Everybody has a dream... My changed when i read Twilight...
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding MSN Messenger-adresse
Annonsør


Skrevet: i dag    Emne:  

Til toppen!
Jannekake
Mett vampyr


Registrert: 07.06.2009
Innlegg: 249
Bosted: Os/Bergen

InnleggSkrevet: on. 09 sep. 2009, 23:55    Emne: Svar med sitat

100%Twilighter: Ååå, så herlig å høre! Bra du likte det Very Happy

ThereseGøysom: Det er jo det som er så greit med å være forfatter, de aller færreste er jo "bare" det. Sats på å finne en jobb du trives i, og så kan du skrive på fritiden. Er du flink nok får du kontrakter, og kan muligens leve av å bare gi ut bøker Smile
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding Besøk hjemmesiden til brukeren MSN Messenger-adresse
Vis innlegg fra:   
Ny tråd   Svar på tråden    Tilbake til forsiden -> Andre historier Alle tidspunkter gjelder for tidssonen GMT + 1 time (norsk tid)
Side 1 av 1

 

Gå til:  
Du kan ikke starte nye tråder
Du kan ikke svare på tråder
Du kan ikke endre dine egne innlegg
Du kan ikke slette dine egne innlegg
Du kan ikke stemme ved avstemninger


SwiftBlue Theme created by BitByBit
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Rapporter misbruk

Søk blant norske bedrifter på io.no