Tilbake til forsiden Det norske Twilight-forumet
Forumet for den norske Twilight-fansen
 
 HjelpHjelp   SøkSøk   MedlemslisteMedlemsliste   GrupperGrupper   RegistrerRegistrer 
 ProfilProfil   Private meldingerPrivate meldinger   Logg innLogg inn 
Dagbladet: Besatt av blodtørst

 
Ny tråd   Svar på tråden    Tilbake til forsiden -> ABC Nyheter
Les forrige tråd :: Les neste tråd  
Forfatter Beskjed
IB
Tørst vampyr


Registrert: 01.12.2008
Innlegg: 88

InnleggSkrevet: fr. 09 jan. 2009, 14:45    Emne: Dagbladet: Besatt av blodtørst Svar med sitatVerden har lett etter Harry Potters arvtakere. Så dukker «Twilight»-suksessen opp fra et høyst usannsynlig sted, fra en drøm og fra en mormonerhusmor i Arizona. I dag har filmen norsk premiere.


Nils Olav Severås

Parallellene mellom «Twilight»-forfatteren Stephenie Meyer (35) og «Harry Potter»-skaperen J.K. Rowling (43), er absolutt til stede. Begge slet med å finne en forlegger da de først ville få utgitt sin visjon. J.K. Rowling mottok 12 avslag, Stephenie Meyer mottok ni «nei takk»-brev. Begge skrev sine første bøker innimellom barnepass, og begge befinner seg i ulike deler av fantasysjangeren. Men der Rowling skriver om trollmenn og hekser, konsentrerer Meyer seg om unge vampyrer.

Der stopper likhetene. For Stephenie Meyer er en mormonerhusmor fra Arizona. Å hente handlingen fra et blodsuger-univers er definitivt ukarakteristisk for mormonerkirken. Det har ledet fram til en spesiell tolkning av Meyers vampyrverden.
Aldri fullbyrdet

Den elegante vampyren Edward Cullen (ungdomsidolet Robert Pattinson i filmen), utsetter gjennom hele handlingen å fullbyrde kjærligheten til sin utkårede Bella Swann (Kristen Stewart). Det vil nemlig overføre hans egen blodtørst til den vakre Bella, gjøre henne til en av hans egen rase. Og Edward er en vampyr av en skånsom variant. Han har til og med lært seg å overleve på dyreblod heller enn menneskeblod.

Kan det tenkes at den stadige utsettelsen av en fullstendig, kjødelig overgivelse i «Twilight»-universet er en parallell til mormonerkirkens påbud om å avstå fra sex før ekteskapet? Flere skribenter i USA har sett denne parallellen.

Forfatteren Stephenie Meyer har aldri kommentert denne påstanden direkte, men i flere intervjuer innrømmer hun at bøkene er preget av en ungdomstid i mormonerkirken.

– I min oppvekst var det eneste alternativet å være en grei og snill jente. Det var forventet av deg.

– Selv om «Twilight» handler om vampyrer, er historien preget av at jeg har vokst opp i et miljø der man forsøker å vektlegge vennlighet. Jeg prøver å gi også de onde vampyrene en god begrunnelse for å handle som de gjør, og noen av dem vender seg også om til slutt. Det er fordi jeg ønsker å fokusere på det positive i mennesket, sier Stephenie Meyer til Entertainment Weekly.

Dette har selvsagt ledet til kritikk av «Twilight» som en light-versjon av vampyr-mytologien, og «hardcore»-vampyrfans vender tommelen ned. Men det bekymrer ikke horder av unge fans, hovedsakelig jenter mellom 10 og 18, som først og fremst har forelsket seg i de romantiske sidene ved historien, og gjort «Twilight» til et bokfenomen med salgstall på 25 millioner eksemplarer verden over.
Engasjerte fans

En annen likhet mellom J.K. Rowlings «Harry Potter» og Stephenie Meyers «Twilight», er at begge seriene har utrolig engasjerte fans. Nettforum for fansen spretter opp verden over. Det offisielle forumet i Norge ligger under nettstedet twilightnorge.com, og drives av Yvonne Wollertsen (19) fra Bergen.

– Jeg vektla ikke noe budskap om seksuell avholdenhet i «Twilight»-bøkene, selv om det sies ganske direkte i den siste boken, «Breaking Dawn», sier Wollertsen til Bergensavisen.

– Det er jo andre signaler i bøkene også, om at forfatteren legger vekt på at man skal være grei jente. Man ser det i måten Bella-skikkelsen beskrives på, hun gjør leksene med en gang hun kommer hjem fra skolen, og hun hjelper til i huset. Men det er nok ikke det fansen legger vekt på, de vektlegger først og fremst kjærlighetshistorien, sier Wollertsen.

Iselin Weltzin (18 ), som også er aktiv på nettforumet, er enig.

– Min mor hadde nok vært veldig fornøyd om «Twilight»-bøkene hadde ført til at jeg gjorde leksene med en gang jeg kom hjem, og at jeg hjalp mer til i huset, men det har ikke fungert helt slik, innrømmer Iselin.
Tre bøker

«Twilight»-serien består av bøkene «Twilight – Evighetens kyss», «New Moon», «Eclipse» og «Breaking Dawn». Stephenie Meyer har studert litteratur, men var likevel også selv overrasket over at hennes vampyrfantasier skulle bli et internasjonalt bestselgerfenomen. Grunnrisset i boken kom til henne i en drøm.

– Jeg drømte om en vampyr og en vakker kvinne, og hvordan han elsket henne så høyt, men likevel vegret seg. Det var en fantastisk drøm av den typen man gjerne vil huske, så jeg skrev den ned med en gang. Denne historien er fortsatt med i den første «Twilight»-romanen, den utgjør kapittel tretten, med tittelen «Bekjennelser». Jeg ser på det kapittelet som selve hjertet i fortellingen, sier Stephenie Meyer i en blogg.

Tenåringslesere lar seg rive med av eventyret i serien, men heller ikke i mormonermiljøene avviser man at læresetningen om å vente med sex inntil man er lovformelig gift, er vevd inn i handlingen.

«I mormonermiljøer kommuniserer ungdommer på en annen måte. Ungdommer som liker hverandre viser det med små hentydninger heller enn med store erklæringer, fordi de ikke ønsker at det skal gå for langt. Noe av denne kommunikasjonsformen er nedfelt i filmversjonen av «Twilight», heter det på mormonersiden The Motley Vision.

Likevel er altså «Twilight» blitt et bestselgerfenomen, mye på grunn av kjærlighetshistorien. Det tar nok sin tid før Stephenie Meyer med sine 25 millioner solgte eksemplarer tar igjen J.K. Rowling, men i forlaget Little Brown er man overbevist om at hun er på god vei.
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding
IB
Tørst vampyr


Registrert: 01.12.2008
Innlegg: 88

InnleggSkrevet: fr. 09 jan. 2009, 14:48    Emne: Svar med sitat

Sitat:
Den elegante vampyren Edward Cullen (ungdomsidolet Robert Pattinson i filmen), utsetter gjennom hele handlingen å fullbyrde kjærligheten til sin utkårede Bella Swann (Kristen Stewart). Det vil nemlig overføre hans egen blodtørst til den vakre Bella, gjøre henne til en av hans egen rase.


Hæ?

Kult at han intervjuer Yvonne og Iselin da, men de får jo ikke si så mye ...
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding
AnetteCullen
Leder av sin egen hær


Registrert: 05.11.2008
Innlegg: 1249
Bosted: Stavanger

InnleggSkrevet: to. 28 mai 2009, 20:58    Emne: Svar med sitat

IB skrev:
Sitat:
Den elegante vampyren Edward Cullen (ungdomsidolet Robert Pattinson i filmen), utsetter gjennom hele handlingen å fullbyrde kjærligheten til sin utkårede Bella Swann (Kristen Stewart). Det vil nemlig overføre hans egen blodtørst til den vakre Bella, gjøre henne til en av hans egen rase.


Hæ?

Kult at han intervjuer Yvonne og Iselin da, men de får jo ikke si så mye ...


helt enig. Hver gang folk skriver om Twilight ender det opp med at de sier for mye og spoiler hele greia for folk som kunne tenke seg å lese bøkene.
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding MSN Messenger-adresse
Vis innlegg fra:   
Ny tråd   Svar på tråden    Tilbake til forsiden -> ABC Nyheter Alle tidspunkter gjelder for tidssonen GMT + 1 time (norsk tid)
Side 1 av 1

 

Hurtigsvar:
Brukernavn: 

Siter siste melding
Bruk signatur
 
Gå til:  
Du kan starte nye tråder
Du kan svare på tråder
Du kan ikke endre dine egne innlegg
Du kan ikke slette dine egne innlegg
Du kan ikke stemme ved avstemninger


SwiftBlue Theme created by BitByBit
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Rapporter misbruk

Søk blant norske bedrifter på io.no