Tilbake til forsiden Det norske Twilight-forumet
Forumet for den norske Twilight-fansen
 
 HjelpHjelp   SøkSøk   MedlemslisteMedlemsliste   GrupperGrupper   RegistrerRegistrer 
 ProfilProfil   Private meldingerPrivate meldinger   Logg innLogg inn 
Vampyren – en udødelig helt

 
Ny tråd   Svar på tråden    Tilbake til forsiden -> ABC Nyheter
Les forrige tråd :: Les neste tråd  
Forfatter Beskjed
IB
Tørst vampyr


Registrert: 01.12.2008
Innlegg: 88

InnleggSkrevet: fr. 09 jan. 2009, 14:20    Emne: Vampyren – en udødelig helt Svar med sitatDen blodige vampyrfilmsjangeren har født enda et mørkets barn. Nå lander "Twilight – Evighetens kyss" på norske kinoer.

NTB

Vampyrene kjemper for retten til udødelighet og har så langt klart å unngå spikeren i kista. I alle fall som filmikon. Det synes som om hver ny generasjon får sin egen lyssky helt. Den siste tannfagre helten ut, møter du i "Twilight – Evighetens kyss".


Filmen baserer seg på den første boken til Stephanie Meyer. Meyer har avlet et univers viss popularitet på mange måter minner om Harry Potter-farsotten. De til nå fire bøkene i serien hennes er enormt populære, og forventningene til filmen, som lander på norske filmduker fredag, har vært nærmest hysteriske.

I Sverige skapte det stor ståhei at filmen fikk 13-årsgrense. Det er nemlig ganske så unge piker som i størst grad er bitt av "Twilight"-basillen.Blod på tann

Her i Norge har filmen fått 11-årsgrense, men det spesifiseres fra sensurmyndighetene at den nok egner seg best for ungdom fra 13 år og oppover. Dette på grunn av noen til dels blodige scener og en noe truende stemning.

Mottakelsen filmen har fått har gitt filmselskapet Summit Entertainment blod på tann. De ser lyst på å lage en oppfølger, skriver bransjebladet Variety.Så til handlingen: I filmen møter vi britiske Robert Pattinson som vampyren Edward Cullen. Han er kjent fra to av "Harry Potter"-filmene som Cedric Diggory.

Nerven i "Twilight – Evighetens kyss" er Edwards møte med den dødelige Bella (Kristen Stewart); en outsider som blir oppmerksom på hans noe spesielle evner. Ikke bare kan han bevege seg lynraskt. Han har superkrefter og ser ting ingen andre ser. Og etter hvert viser han henne en verden hun ikke ante eksisterte.

Filmen går etter hvert fra romantisk drama over i thrilleren når flere – og ikke fullt så vennligsinnede vampyrer – dukker opp.

Kamp


Anemiske Edward Cullen føyer seg inn i den etter hvert ganske så lange rekken av vampyrer i populærkulturen.

En av de første vampyrfilmen var F. W. Murnaus klassiske "Nosferatu" (1922), med den myteomspunnede Max Schreck i hovedrollen.

Britiske Hammer Film gjorde vampyrer til stor forretning i en rekke produksjoner fra 50-tallet til langt opp på 70-tallet, og Christopher Lee levendegjorde den blodsugende grev Dracula.

Siden befestet Francis Ford Coppolas "Bram Stokers Dracula" fra 1992 vampyren som en del av vår popkultur.

Det samme gjorde filmatiseringen av Anne Rices "En Vampyrs Bekjennelse" (1994). Lestat (Tom Cruise) og Louis (Brad Pitt) spilte i den lettere homoerotiske filmen om en god og en ond vampyr, og deres kamp for tilværelsen.

Inspirasjonskilder

Men hvor og når oppsto vampyrmyten?

Hadde Bram Stoker inngående kunnskap om den rumenske prinsen Vlad Tepes som hersket i Transylvania på 1400-tallet, da han skrev sin "Dracula", som utkom i 1897?

Noe må han ha hørt. Men det er mye i Stokers framstilling som spriker svært i forhold til det man vet om livet til Vlad Tepes.

Det vi vet, er at Stoker i alle fall trakk store veksler på J. Sheridan LeFanus roman fra 1871, "Carmilla", om en kvinnelig vampyr som livnærte seg på unge kvinner.

Inspirert har han også vært av James Malcolm Rymers "Varney the Vampire Or The Feast of Blood", skrevet i perioden 1845 til 1847.

Blått blod

Faktisk kom den første toneangivende vampyrfortellingen allerede i 1819.

Da trykket New Monthly Magazine en fortelling under tittelen "The Vampyre", ført i pennen av en mann ved navn John Polidori. Han introduserte vampyren som en adelsmann, og det aristokratiske ved vampyren har blitt stående.

Denne type vampyr sies å være inspirert av den onde dronningen Elizabeth Bathory (1560-1614). Hun var en ungarsk/slovakisk grevinne som ifølge tradisjonen skal ha hatt en forkjærlighet for å bade i- og drikke jomfrublod.

Men uansett hva det var som fikk liv i vampyren: Som filmskikkelse har han bitt seg fast – og går neppe i graven med det første.
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding
Vis innlegg fra:   
Ny tråd   Svar på tråden    Tilbake til forsiden -> ABC Nyheter Alle tidspunkter gjelder for tidssonen GMT + 1 time (norsk tid)
Side 1 av 1

 

Hurtigsvar:
Brukernavn: 

Siter siste melding
Bruk signatur
 
Gå til:  
Du kan starte nye tråder
Du kan svare på tråder
Du kan ikke endre dine egne innlegg
Du kan ikke slette dine egne innlegg
Du kan ikke stemme ved avstemninger


SwiftBlue Theme created by BitByBit
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Rapporter misbruk

Søk blant norske bedrifter på io.no