Tilbake til forsiden Det norske Twilight-forumet
Forumet for den norske Twilight-fansen
 
 HjelpHjelp   SøkSøk   MedlemslisteMedlemsliste   GrupperGrupper   RegistrerRegistrer 
 ProfilProfil   Private meldingerPrivate meldinger   Logg innLogg inn 
Bt: Kjærlighet ved første bitt

 
Ny tråd   Svar på tråden    Tilbake til forsiden -> ABC Nyheter
Les forrige tråd :: Les neste tråd  
Forfatter Beskjed
IB
Tørst vampyr


Registrert: 01.12.2008
Innlegg: 88

InnleggSkrevet: fr. 09 jan. 2009, 14:54    Emne: Bt: Kjærlighet ved første bitt Svar med sitat

Glem Grev Dracula. Nå er det de unge, sexy vampyrene som gjelder.

Frode Singsaas

Og i særdeleshet dødskjekke Edward Cullen som forelsker seg i tenåringsjenta Bella Swan.Helt siden den amerikanske forfatteren Anne Rice skapte vampyren Lestat i «Interview With the Vampire» i 1976, har den klassiske myten om vampyrer som blodsugende og redselsfulle vesener vært på retur. Med Lestat skapte Anne Rice en vampyr som ikke bare var hovedpersonen i historien, men også en antihelt som leserne både sympatiserte med og identifiserte seg med.

Og det er i særdeleshet i boken «The Vampire Lestat» (1985), der Lestat transformerer seg selv til en moderne rockestjerne, at kimen til den «nye» vampyrbølgen blir skapt.

Fra Lestat til Edward Cullen
Det levnes liten tvil om at Stephenie Meyer, den nye kometen på den amerikanske litterære stjernehimmelen, har lest sin Rice. Men selv sier hun at store deler av inspirasjonen til Twilight-bøkene kom fra Emily Brontës «Stormfulle høyder» og Jane Austens «Stolthet og fordom», to av de mest sentrale verkene i britisk litteraturhistorie fra 1800-tallet.

«Twilight», som har norsk kinopremiere fredag, baserer seg på Meyers første bok om vampyren Edward Cullen og hans forhold til tenåringsjenta Bella Swan. I USA så markedsføres bøkene under vignetten «young adult» og er spesielt myntet på tenåringslesere.

Men i likhet med sin britiske kollega J.R. Rowling og hennes Harry Potter har også Meyer nådd ut til en langt større leserkrets enn hva forlaget først så for seg.«Twilight»-bøkene har hittil blitt oversatt til 37 språk og har solgt over 25 millioner eksemplarer. Det har kommet fire bøker i serien og flere er under planlegging.

Skrev for seg selv
På spørsmål om hun hadde en bestemt lesergruppe i tankene da hun skapte Edward Cullen svarer Stephenie Meyer følgende:

- Den eneste leseren jeg hadde i tankene da jeg begynte å skrive var en tjueni år gammel trebarnsmor, nemlig meg selv. Jeg hadde da aldri trodd at noen andre ville ha interesse av å lese det jeg skrev.

Men det hadde de altså. Og ikke bare trebarnsmødre. For «Twilight» er i ferd med å bli et litterært fenomen for lesere i alle aldre som kun kan måles med en viss britisk trollmann.

Men suksessen slutter ikke med bøkene. Filmen «Twilight», basert på den første romanen i serien, har allerede blitt et fenomen i USA. På premieredagen håvet filmen inn 35,7 millioner dollar og på verdensbasis har «Twilight» solgt billetter for en verdi av 246.624.887 dollar per 5. januar.

Kristen Stewart og Robert Pattinson, de to unge skuespilleren som henholdsvis har hovedrollene som Bella Swan og Edward Cullen, opplever nå å bli gjenstander for et idolhysteri uten like. Et raskt søk på nettet avslører en hel drøss med fan-sider dedikert til de to skuespillerene, sider som ikke eksisterte for bare noen få måneder tilbake.

Fra begravelser til blodsugere
Men den nye vampyr-bølgen handler om mer enn bare forelskede tenåringer. For Alan Ball, manusforfatteren og produsenten bak HBO-serien «Six Feet Under», er nemlig aktuell med sin nye serie «True Blood», som foreløpig kun har blitt vist på Canal +.

«True Blood» er nok et konsept der den klassiske vampyr-myten får en moderne og sexy overhaling. Basert på bøkene til Charlain Harris omhandler serien den telepatiske serveringsjenta Sookie Stackhouse som forelsker seg i vampyren Bill Compton.

Igjen er miksen av kjærlighet mellom mennesker og de udødelige vampyrene i fokus.

- De fleste monstre er skremmende og grusomme skapninger, sier Stephenie Meyer når hun skal forklare hvorfor nettopp vampyrer har en slik tiltrekningskraft på moderne mennesker.

- Vampyrer derimot har en todelt natur. Selvfølgelig er de skremmende og farlige, men de er også tiltrekkende. De besitter disse egenskapene som vi mennesker alltid ser ut til å strebe etter, nemlig evig ungdom og skjønnhet. Paradokset her er selvsagt at vi tiltrekkes av denne farlige skjønnheten.


Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding
Vis innlegg fra:   
Ny tråd   Svar på tråden    Tilbake til forsiden -> ABC Nyheter Alle tidspunkter gjelder for tidssonen GMT + 1 time (norsk tid)
Side 1 av 1

 

Hurtigsvar:
Brukernavn: 

Siter siste melding
Bruk signatur
 
Gå til:  
Du kan starte nye tråder
Du kan svare på tråder
Du kan ikke endre dine egne innlegg
Du kan ikke slette dine egne innlegg
Du kan ikke stemme ved avstemninger


SwiftBlue Theme created by BitByBit
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Rapporter misbruk

Søk blant norske bedrifter på io.no